“А пам’ятаєш…” – головний лейтмотив вечора, присвяченого Кузьмі Скрябіну. Про новий арт-проект МБК…

розміщено в: Новини | 0
Не встиг розпочатись концертний сезон у Міському Будинку Культури, як ми подарували рівнянам новий арт-проект, присвячений культовому українському музиканту сучасності, письменнику, автору та виконавцю пісень Кузьмі Скрябіну. Вечір пам’яті, який відбувся 2 жовтня, мав назву «А пам’ятаєш…» – саме так, словами з його власної пісні.
Проект, який ідейно виник півроку тому, був підготовлений та в повній мірі успішно реалізований силами творчого колективу МБК та завдяки рівненським артистам. Останні з величезним ентузіазмом підійшли до вибору пісень із золотої колекції Скрябіна, до постановки номерів і навіть осмислення того, що вони будуть говорити у цей вечір зі сцени.
Отож, усі зайняли свої місця, погасло світло і ударами барабану забилось серце… На великому екрані з’явились світлини Андрія, рояль руками оркестрантки Марини Мостової заграв «Старі фотографії» і наш Кузьма ожив… З того моменту 3-годинний концерт (уявіть собі!) не відпустив нікого.
На сцені один за одним з’являлись відомі рівненські артисти, які представляли по-своєму інтерпретовані пісенні композиції Скрябіна. Тут були і ті ж “Старі фотографії” вокально продовжені трійкою красунь з “Лісової пісні”
і кумедна постановка на пісню «Мумітроль» від дитячого хору «Фантазія»;
і по-дорослому пережита «Мовчати» юною співачкою Анною Римчук;
і мотивуюча «Ти сам собі країна» від Андрія Леончика;
і жартівлива «Ти мені не даєш» від дуету Катерини Качановської та Майкла Фіськовича;
і рокерська «На даху» від гурту «Брем Стокер»;
і фірмово зіграні «Шампанські очі» кавер-бендом «Marmelad»;
і відривна «Кинули» у виконанні колективу «Після 9-ти»;
і жартівлива «Маршрутка» від гурту «Sarafanband»;
і «Танець пінгвіна» від гурту «Miks» та Олександра Каразії;
і сольне «Люби до смерті» від красеня Олександра Парейка;
«Вогонь і вода», вишукано виконана Галиною Давидюк.
Загалом було заспівано близько трьох десятків композицій різних періодів і альбомів.
Не обійшлося і без одного з кращих оркестрів – «Наспів», який під керівництвом Сергія Мостового презентував слухачам неймовірні аранжування пісень Андрія Кузьменка.
Чимало номерів були доповнені танцювальними постановками граційних учасниць зразкового ансамблю сучасного танцю «Етика» керівника Руслани Мартинюк.
Місію фінального акорду і виконання саунд-треку проекту, а саме пісні «Місця щасливих людей», отримав кавер-гурт «VODA», до якого приєднались усі учасники концерту, а найголовніше – глядачі. Останні піднялись, зал наповнився вогниками мобільних телефонів і «А пам’ятаєш…» залунало на 700 голосів гучніше.
Не можемо оминути словами і ведучого цього вечора – Андрія Осташа, що в гарному гуморі, який був притаманний і Кузьмі, розповідав про легендарного музиканта легко, невимушено і щиро, ніби про свого давнього товариша.
Прикрасив захід приїзд запрошеного гостя, близького друга Андрія Кузьменка – Олега Турко, відомого під сценічним псевдонімом Лесик Сам. Він поділився власними спогадами про приятеля, подякував рівнянам за гарну пам’ять про Андрія, а також висловив своє захоплення від побаченого на сцені і виконав декілька власних пісень.
Зазначимо, що охочих потрапити на цю подію було багато, адже постать Кузьми в нашій країні – дуже непересічна. Його пісні не мають терміну придатності і люблять їх у будь-якому віці. Саме тому публіка на концерті була різною – діти, молодь, ті, хто провів свою юність з гітарою та піснями Скрябіна, і навіть старше покоління, яке однозначно відчуло себе вчора на надцять років молодшим.
Судити про це ми можемо з відгуків, які лунали на виході з концертної зали: «Вау! Круто!», «Це було ЩОСЬ!», а ще зі сліз, бо плакали вчора багато… Склавши до купи усі емоції, здавалося, що Будинок культури в цей день дійсно став місцем щасливих людей.
На останок висловлюємо подяку усім, хто долучився до створення вечора пам’яті Кузьми Скрябіна. Ми пишаємося співпрацею з Вами!
Фото: Анастасія Миронець, Наталія Коломієць, Ігор Кирильчук, Олександр Харват
 

Залишити відповідь