4 квітня 2023 року виповнюється сімдесят років з дня народження Квітки Цісик.

розміщено в: Новини | 0
Сьогодні, 4 квітня 2023 року виповнюється сімдесят років з дня народження американської співачки українського походження Квітки Цісик. Значення її внеску для української культури переоцінити неможливо. Вона прожила коротке життя тривалістю у 45 років, і ці сім останніх – у самовідданій боротьбі з раком.
Її пісні номінували на «Греммі», вона отримувала «Оскар» і «Золотий глобус», співала на бек-вокалі у Вітні Г’юстон та Майкла Джексона, її голос звучав у рекламах провідних компаній світу, а «Форд» навіть дарував автомобілі за її голос! Коли вона співала хтось вчував у її тембрі скрипку, хтось називав це унікальним колоратурним сопрано, а ми знаємо, що так звучить сама Україна.

Народившись і проживши все життя в США, вона зробила більше ніж будь-хто інший, аби українську пісню чули за океаном. Два україномовні альбоми, видані за власний кошт – «Квітка» (1980) і «Два кольори» (1989), вона записала з найкращими музикантами Нью-Йорка, а в Україні її слухали підпільно. Справжня слава Квітки тут, на теренах нашої країни, прийшла після її смерті. Рано не стало Квітослави, у віці 45-ти років. Жінку підкосила страшна хвороба – рак молочної залози, який у неї виявили в 1992 році. Лікарі їй сказали, що проживе кілька місяців, а вона прожила сім років, продовжуючи наполегливо і натхненно творити музику. Боротьба за життя за допомогою улюбленої справи, крізь власну творчість, яка здатна лікувати і підіймати на ноги, коли вже здається сил немає… 

Вона побувала в Україні лише один раз, проте залишилася назавжди….
символом любові до України та української пісні, символом нескореності перед страшною хворобою
Міський Будинок культури з 2020 року неодноразово був організатором благодійних арт-проєктів та концертів, побудованих на піснях співачки. 
А починалося все з арт-проєкту «Квітка надії», приуроченому Всевітньому Дню боротьби проти раку спільно з Рівненським обласним протипухлинним центром та ВГО “Афіна. Жінки проти раку”. Це була зустріч у Виставковій залі МБК з експертами по психоонкології та концерт, на якому виконувалися твори з репертуару співачки.
 Співпраця з Рівненським обласним протипухлинним центром продовжується…  готуємо нові та цікаві заходи…

Залишити відповідь